• Xerxes DZB – PVCV 0-1

  Ga er maar aan staan, een stukje schrijven over een hele matige wedstrijd tussen de nummer laatst en voorlaatst. Wat een zegen is het dan als de thuisclub zo’n rijke historie heeft.

  Voor degene die het even niet meer weet. Xerxes was 45 dagen lang de koning van het Perzische Rijk, maar onder de voetballiefhebbers beter bekend als de voormalige profclub (tussen 1954 en 1961 en tussen 1962 en 1967). Als amateurclub was Xerxes tweemaal Amateurkampioen van Nederland. Een staat van dienst waar ons Peef bij lange na niet aan kan tippen. Dat geldt ook voor de pofvoetballers die de club heeft voortgebracht. Daar waar PVCV nog niet verder komt dan Roel Vriezen en André Koer (FC Utrecht) en een proeftraining bij een BVO van Jeroen van Gend, heeft Xerxes een veel betere staat van dienst. Zomaar wat namen uit het roemruchte verleden van de voormalige Rotterdamse topclub: Willem van Hanegem, Eddy Treijtel, Coen Moulijn, Faas Wilkes, Rob Jacobs, Leo Beenhakker, Hans Dorjee, Wim Lagendaal, Bart Latuheru, Piet den Boer en Nico Jalink.

  Nu heeft Peef wel wat ijzers in het vuur met jeugdspelers die nu bij Betaald Voetbal Organisaties spelen. Denk aan Kevin Gadella en Justen Levering bij Vitesse, Florian Glissenaar, Roy Karsowidjojo, Jonathan Thijs, Daniel van Dam, Justin Eversen, Mohammed Belhaidid, Sem Oliekan en James de Vos bij FC Utrecht en Maarten IJsselstein bij Ajax. Maar de werkelijkheid is dat de Vleutense club het qua verleden dik moet afleggen tegen de Rotterdamse rivaal.

  In het nu is het echter anders. Xerxes beschikt over een matige zondagselectie die niet in staat was om het team van trainer Mitch Maas in de problemen te brengen. PVCV was de baas op het veld en maakte het alleen zichzelf lastig door te verzuimen om te scoren. Dat begint trouwens wel een dingetje te worden. Tijd voor de voorwaartsen om te laten zien waarom ze vooraan staan. Uiteindelijk moest centrale verdediger Robin Du Breuil eraan te pas komen om de drie punten mee naar Vleuten te nemen. Een gemakkelijk gekregen vrije trap promoveerde hij in de 86e minuut fraai tot de verdiende driepunter.

  PVCV is nu zes wedstrijden onderweg en heeft zes punten bij elkaar gespeeld. In de theorie van Terry gaat het dan bijna goedkomen (als je meer punten hebt, dan gespeelde wedstrijden, dan blijf je er altijd in). Dat is dus bijna zo en daar kunnen we de komende twee thuiswedstrijden mooi mee aan de slag. A.s. zondag komen de studenten van Antibarbari op bezoek, de week erna komt RVC ’33 naar Vleuten. Beide teams staan hoog op de ranglijst (respectievelijk 3e en 2e ) en het is waarschijnlijk dat het dan makkelijker wordt voor Peef. Je hoeft het spel niet te maken en kunnen we lekker in de omschakeling op zoek naar de punten. Maar goed, daar weet de technische staf wel raad mee.

  En als de ploeg van trainer Maas dezelfde steun krijgt als tegen Xerxes dan kunnen we wellicht aansluiting krijgen met de middenmoot. Tot a.s. zondag!