• Vierentwintig uur lang was het zwaarbewolkt en kletterde de herfstregen onafgebroken naar beneden. Oerhollands hondenweer dus. Maar een kwartier voordat onze jongens als puntloze hekkensluiter in de hoofdklasse op eigen terrein de strijd aan moesten tegen de ongeslagen en apetrotse koploper Argon O18-1 uit Mijdrecht, werd het ineens droog en brak er een flets herfstzonnetje door in Vleuten. Zou dit het begin zijn van een hartverwarmende voetbalmiddag?

  Ons sportpark Fletiomare was afgeladen. Niet alleen omdat PVCV 1 op het hoofdveld speelde. Rond veld 3 had zich een stevig front van familie en vrienden verzameld en ook de Engelenbak met de piepjonge spelersvrouwen in opleiding zat vandaag bomvol. Iedereen ging er eens goed voor zitten. Konden onze helden hun eerste felbegeerde punt(en) in de hoofdklasse binnenslepen?

  Na 42 seconden werd loopwonder Milan met een steekbal in de vijandelijke 16 vrijgespeeld en voordat hij kon schieten van achteren gehaakt door een meedogenloze Argonaut. Scheidsrechter Joost was onverbiddelijk: gele kaart en een penalty voor PVCV. Ijskonijn Jarno liet zich niet uit zijn concentratie halen en ramde de pingel oorverdovend hard in de bovenhoek (1:0). Zo doen we dat in Vleuten!

  Het strijdplan van coach Gijs was direct duidelijk. Tegen deze goed voetballende koploper mochten hun technische en snelle spelers geen ruimte krijgen en dus speelde PVCV wat defensiever dan normaal en stonden de verdediging, middenveld en aanval dichter bij elkaar. Argon had grote problemen om in die kleine ruimte vrijstaande spelers te vinden en verloor regelmatig de bal. Op die momenten loerden onze razendsnelle Roadrunners Julian, Guylai, Kay en Fabian op de counter. Zij doken meteen in de ruimte achter de Argon-defensie en bezorgden samen met de overal opduikende rechtsback Wisse de vele meegereisde Mijdrechters klotsende oksels.

  Toch bleef Argon gedreven op zoek naar ruimte op de overvolle PVCV-helft en bij de eerste kans was het in de 23e minuut gelijk raak. Djavi werd vanaf de rand van het strafschopgebied geklopt door een hard schot van een volledig vrijstaande Argonaut (1:1). Gek genoeg leunden de Mijdrechters tevreden achterover en rekenden zij er op dat ze hun telraam er bij konden pakken.

  Maar juist in de laatste fase voor rust trapten onze geconcentreerde en gedreven helden het gaspedaal vol in. Eerst ontsnapte de handige pingelprins Guylai aan zijn bewaker, maar werd zijn inzet gered door de uitstekende keeper van Argon. In de 31e minuut werd rechtsbuiten Julian de diepte ingestuurd, liep zijn mannetje er uit en legde uit een moeilijke hoek de bal terug in de 16. Precies daar kwam de ijzersterke Wisse aanrennen en schoof met zijn linkerbeen loepzuiver de 2:1 in de benedenhoek. Wat een geweldige aanval!

  Onze jongens waren los en gingen voor de knock-out van de naar adem happende koploper. Guylai bezorgde de keeper problemen met zijn lastige vrije trap en een kopbal van Derek uit een corner van Jarno werd nog net voor de lijn geblokt. Maar de mooiste actie was van Julian die aan de rechterzijlijn met zijn soepele antilope-stappen zijn wanhopige tegenstander de vernieling inliep, de 16 insprintte en zijn schuiver net voorlangs zag gaan. Zo brak de rust aan met een verrassende 2:1 voorsprong in een eerste helft waarin Argon vaak de bal had, maar onze mannen op de counter de beste kansen kregen en de wedstrijd onder controle hadden.

  Al bij de start van de 2e helft werd duidelijk dat de donderspeech van de Argon-coach effect had. Het tempo ging omhoog, de duels werden steviger en Argon vond makkelijker de vrije man in de buurt van het PVCV-doel. Langzaam maar zeker verloren onze jongens door regelmatig balverlies de controle op de wedstrijd en kwam Djavi onder druk te staan. De mannen uit Mijdrecht schoten twee keer gevaarlijk op doel, maar pas in de 24e minuut moest Djavi met een katachtige reactie een verraderlijk stuiterschot uit de benedenhoek tikken en niet veel later ver uit zijn doel komen om bal van de voet van een doorgebroken tegenstander te plukken. Het piepte en het kraakte achterin.

  Tien minuten voor tijd gebeurde het onvermijdelijke. Argon combineerde binnen ons overvolle strafschopgebied en vond de vrije man die zonder aarzelen de gelijkmaker binnen knalde (2:2). De blauw-witten gingen vol voor de winst en dus voor de eerste plek in de bekerpoule. De spelers jutten elkaar op en ook de coach en het uitpubliek stuurden Argon luidkeels naar voren.

  Maar net als in de eerste helft toonden juist onze moedige jongens hun mentale kracht en vochten voor elke meter om alsnog de winst te pakken. Onze Younes bleef maar aan de linkerkant als een onuitputtelijke XXL Duracel-batterij opstomen en zag zijn vlammende schot gered worden door de Argon-goalie. Drie minuten voor tijd hield heel Vleuten de adem in toen Lars de bal prachtig voor de goal lepelde en de bal bij de volledig vrijstaande Milan terecht kwam. Zou hij de winnende goal maken? Milan kreeg de moeilijke stuiterbal onder controle en tikte hem richting doel. Maar vlak voor de bal het net wilde kussen en Vleuten zou exploderen, sloeg de weergaloze Argon-keeper de bal met een bliksemreactie uit het doel.

  In blessuretijd explodeerde het aan de andere kant van het veld wel, toen de onverstoorbare Jarno hard onderuit werd geschopt door de gefrustreerde Argon-aanvoerder terwijl de bal al weg was. Deze actie zorgde voor een 30 seconden durende voorstelling van het Testosteron-theater. Er werd gescholden, geduwd en er waren over en weer slaande bewegingen. Nadat de testosteronbommetjes klaar waren, deed scheidsrechter Joost het enige juiste: een rode kaart voor de Argon-aanvoerder.

  Zo eindigde PVCV-Argon in 2:2 en mogen we zeggen dat de goede tactiek en de fenomenale teamprestatie terecht voor het eerste punt in de hoofdklasse hebben gezorgd. Natuurlijk was Argon in de tweede helft de betere ploeg, maar veel kansen leverde dat de koploper uit Mijdrecht niet op. Dit smaakt naar meer. Dus de komende wedstrijden gaan onze onverzettelijke mannen op zoek naar de eerste overwinning in de hoofdklasse.