• Unieke prestatie PVCV Jeugdselecties: vijf keer promotie in de Divisie!

  3 mrt 2022
 • Unieke prestaties PVCV Jeugdselecties: vijf keer promotie in de Divisie!

  De najaarscompetities van de A-categorie jeugd zijn eindelijk afgerond. Covid leidde opnieuw tot uitstel, maar gelukkig niet meer tot afstel! En met een ongekend succes voor onze jeugdselectieteams!

  Niet eerder werd in de competitie door één club vijfmaal promotie afgedwongen met teams die al uitkomen in de Divisie. Daarbij werden de JO16-1, JO17-1 en JO19-1 ook nog eens kampioen in hun poule. Dat laatste is weliswaar geen unicum, maar slechts een handvol clubs hebben dat eerder gedaan. We feliciteren deze teams van harte met de behaalde kampioenschappen en promoties!

  JO19-1: puike prestatie in sterke poule
  De JO19-1 onder leiding van toekomstig eerste elftal trainer Fred van Leeuwen en Stephan Hendrik werd door een puike prestatie kampioen. Dat werd bereikt in een lastige poule met negen overwinningen, slechts één keer verlies en het op één na beste record in Divisie 4. Op naar een nieuwe uitdaging in Divisie 3.

  JO17-1: Haagse concurrenten bijten in het stof
  De JO17-1 van trainer Arjen Laferte laat al jaren zien dat ze een hoger niveau aan kunnen. Ze mogen dat nu voor het eerst ook zelf laten zien in Divisie 6. Ook de JO17-1 kwam uit in een zeer sterke poule in Divisie 7 met voornamelijk Haagse tegenstanders waaronder HVV, HBS en Wilhelmus. Uiteindelijk eindigden PVCV, HVV en Wilhelmus met hetzelfde aantal punten, maar de scoringsdrift van PVCV gaf de doorslag (doelsaldo +42 vs. +21 voor HVV) voor het kampioenschap.

  JO16-1: lange wachten wordt beloond
  De JO16-1 van Remco van der Horst was in de poule al snel uitgespeeld, maar moest nog lang wachten voordat IJsselmeervogels al hun wedstrijden had afgerond. Het wachten werd beloond toen die concurrent op de laatste speeldag punten verspeelde. Het kampioenschap in Divisie 6 werd bereikt met indrukwekkende cijfers: negen overwinningen, 1 verliespartij en met 67 doelpunten voor en slechts 10 tegen. Nu naar Divisie 5.

  JO15-1: BFC terechte kampioen, maar sterke reeks leidt naar promotie
  PVCV JO15-1 moest al in de eerste wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioen BFC. Die werd verloren, waarna het team zelf inzette op promotie als beste nummer twee. Een hele opgave in een loodzware poule met tien voormalige JO14 Divisie 1/2/3 teams uit West 1. In de resterende tien wedstrijden werd echter alleen nog één keer gelijkgespeeld met slechts drie tegendoelpunten. Promotie was zeker na een 0-2 overwinning in de laatste wedstrijd tegen vv De Meern. Het team van trainer Brent van der Werf mag het nu laten zien in Divisie 5.

  JO13-1: Divisie 1 eindelijk bereikt
  De JO13-1 bereikte eindelijk wat de huidige JO14-1, JO15-1 en JO16-1 niet lukte: promotie naar de hogere divisie (nu Divisie 1). Het team van trainer Stefan Kraan had een stroeve start met een 4-5 nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de latere terechte kampioen Houten. Na een mooie reeks wedstrijden werden Hercules, Roda’46 en Victoria op achterstand gezet en weinig tegendoelpunten meer geïncasseerd. De JO13-1 mag in Divisie 1 nu de uitdaging aangaan met de Amsterdamse teams.

  Prima ontwikkelingen bij andere categorie A teams bovenbouw
  De JO14-1 is als tweede geëindigd in Divisie 1. Promoveren kan daar niet meer want ze spelen al op het hoogste niveau. De competities in de JO14 (en ook de JO13) zijn gescheiden voor teams van de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) en de Amateurverenigingen.

  De JO18-1 overtrof zichzelf in Divisie 5 door als vierde te eindigen na clubs als Houten en BVO Fortuna Sittard waartegen knap een gelijkspel werd gespeeld.

  De JO13-3 (hoofdklasse) bleef zeer knap ongeslagen in de competitie maar zag toch Maarsen JO13-1 met het kampioenschap en de promotie ervan doorgaan.

  De JO13-2 (hoofdklasse) en de JO13-4 (eerste klasse) uit de O12 leeftijd leren voor het eerst voetballen op een groot veld. Dat is altijd wennen, maar we hebben er vertrouwen in dat beide teams zich goed ontwikkelen om volgend seizoen klaar te zijn voor het grote werk. 

  Is de prestatie van PVCV echt uniek?
  Slechts één keer eerder werd er door een club zesmaal een promotie bereikt in een competitieronde. Dat kwam door invoeging van de nieuwe opzet topjeugdcompetities aan het einde van het seizoen 2019|20. Hierdoor werd het mogelijk om te promoveren door het ontstaan van open plaatsen. De promoties werden toebedeeld op basis van verzoeken en de eindstanden en dus niet door het behalen van de ‘normale’ promotiecriteria. Wie die club was? Ook PVCV!

  In de najaarscompetitie 2021|22 hebben nog twee clubs die vijf promoties afgedwongen: Sporting Martinus uit Amstelveen een JOGA Fortius uit Amsterdam. Echter, deze werden óók vanuit de hoofdklasse bereikt, terwijl PVCV dat vanuit de divisies heeft bereikt. JOGA Fortius en AFC34 uit Alkmaar zijn de enige clubs die viermaal kampioen zijn geworden, waarbij AFC34 dat als enige ook alleen vanuit de Divisie klaarspeelde.

  Waar ligt het plafond van de jeugdselecties?
  De JC van PVCV is al een aantal jaren van mening dat onze bovenbouw jeugdselectieteams door het huidige promotie- en degradatiesysteem van de KNVB (indelingen op basis van het niveau van de oudere lichtingen) te laag in de competitie worden geclassificeerd.

  We weten dan ook nog niet waar het plafond ligt van het niveau van onze teams en ijveren daarom al een tijd bij de KNVB voor een systeem van competities waarbij teams hun eigen niveau meenemen. Ook door het bijzondere demografische groeiprofiel van onze club is het moeilijk in te schatten waar het plafond is. Promoveren op een hoger niveau wordt natuurlijk wel steeds uitdagender.

  Kampioen worden of promotie is trouwens géén opdracht die de trainers en/of teams van de JC meekrijgen. Het gaat er vooral dat trainers teams en spelers ontwikkelen en beter maken door te leren voetballen. Uitzondering op deze regel is de prestatienorm voor de JO19. Daar wordt volgens de ontwikkelingsrichtlijn van de KNVB wel ingezet op de maximale prestatie ter voorbereiding van de overstap naar het seniorenvoetbal.

  We zijn benieuwd hoe de teams gaan standhouden op het hogere niveau. We weten dat gelukkig binnenkort. Covid 19 lijkt – in elk geval voorlopig - weg en de voorjaarscompetitie gaat 12 maart van start.

  Voorjaarscompetitie
  De KNVB heeft i.v.m. de druk van de Coronastop op de voetbalkalender besloten dat de A-categorie wordt gespeeld in de ongewone indeling van een poule 6 met een uit- en een thuiswedstrijd. Dit geld voor alle leeftijdscategorieën m.u.v. de JO14 Divisie 1 competitie.

  De nieuwe indelingen worden uiterlijk maandag 7 maart en de wedstrijdprogramma’s op dinsdag 8 maart bekend gemaakt op voetbal.nl. Meer daarover in deze link.

  De PVCV-teams spelen dan op de volgende niveaus in de A-categorie:

  JO19-1            Divisie 3
  JO18-1            Divisie 5
  JO17-1            Divisie 6
  JO16-1            Divisie 5
  JO15-1            Divisie 5
  JO14-1            Divisie 1 AV
  JO13-1            Divisie 1 AV
  JO13-2 O12     Hoofdklasse
  JO13-3            Hoofdklasse
  JO13-4 O12     Eerste klasse


  De Jeugdcommissie