• PVCV Jeugd blijft opstomen: terugblik op eerste seizoenshelft met opnieuw vijf promoties!

  3 jan 2023
 • PVCV Jeugd blijft opstomen: terugblik op eerste seizoenshelft met opnieuw vijf promoties in A-Categorie!

  Nu het nieuwe jaar is begonnen, is het tijd om even terug te kijken naar de eerste seizoenshelft. PVCV is ook in het 90e jaar van haar bestaan volop in ontwikkeling. Bij de jeugd blijft de instroom hoog (90 kinderen per geboortejaar of 11 JO8-teams!), terwijl de jeugd geboren sinds de bouw van Leidsche Rijn ouder wordt en nog steeds op een hoger niveau komt te voetballen. Elke keer als we denken dat we de limiet hebben bereikt, kan het toch nog een stapje hoger. Dat is niet alleen leuk voor de teams (succes moet je vieren). Ook de teams na hen komen zo op een hoger – eigen - niveau te spelen. Dat geeft niet alleen meer plezier, maar betekent ook dat de jeugd zich kan blijven ontwikkelen. Bij PVCV vinden we dat dit niet alleen geldt voor de selectieteams, maar ook voor de niet-selectieteams. In dit verslag over de eerste seizoenshelft bij de jeugd daarom ook aandacht voor alle teams met een opmerkelijke prestatie.

  Opnieuw vijf promoties! JO14-2 ook naar de divisie!
  Vorig jaar konden we na de eerste seizoenshelft melden dat PVCV een landelijk niet eerder voorgekomen vijf promoties had gerealiseerd in de divisie. De afgelopen eerste seizoenshelft 2022/23 is dat kunststukje opnieuw gerealiseerd: opnieuw vijf teams promoveerden in de A-Categorie. Nu door vier teams die al in de divisie speelden, maar ook door een tweede team dat wist te promoveren naar de divisie, opnieuw een voor PVCV unieke prestatie. Deze knappe prestatie werd geleverd door PVCV JO14-2 dat met het kampioenschap op zak na de winterstop mag gaan uitkomen in divisie 3.

  JO16-1 en JO17-1: promotie naar divisie 4
  Ook uniek voor PVCV zijn de promoties van de JO16-1 en de JO17-1 naar divisie 4. Niet eerder speelde de club op dit hoge niveau in deze leeftijdscategorieën. JO16-1 werd onverwacht en ongeslagen kampioen in de sterke West 1 poule door geduchte tegenstanders als Zeeburgia en Hollandia in het stof te laten bijten. De JO17-1 behaalde een mooie tweede plaats – ze moesten alleen IJsselmeervogels voor zich laten – en beloonde zichzelf op de allerlaatste speeldag met een promotie. In de voorjaarcompetitie zullen we daardoor clubs als Willem II, FC Dordrecht, FC Eindhoven, Helmond Sport en Fortuna Sittard gaan zien op ons sportpark.

  JO13-1 en JO15-1: kampioenen terug op niveau
  De JO13-1 en de JO15-1 werden ook kampioen – de JO15-1 zelfs ook ongeslagen en kunnen na de winterstop aan de slag in divisie 1 respectievelijk divisie 5. De JO15-1 hield juist IJsselmeervogels achter zich, terwijl de JO13-1 Zeeburgia, Roda’46 en Kampong op afstand hield. De JO13-1 en JO15-1 keren daarmee terug op het niveau waar ze thuishoren. Vorig jaar werd door de KNVB ongelukkige gekozen poule-samenstelling en promotie/degradatie format de juist verworven plekken weer opgegeven (hoewel er prima werd gespeeld). 

  JO14-1 en JO18-1: ontwikkelen op een hoog niveau
  De JO14-1 voetbalde in de divisie 1 naar een verdienstelijke derde plaats na Alphense Boys en Spijkenisse. Ook de JO18-1 deed het sterk in de divisie 5 met een vierde plek na Fortuna Sittard, Helmond Sport en Roda’46. Wel wist JO18-1 als eerste PVCV-jeugdteam te winnen van een BVO-opleiding in de competitie. Thuis tegen Helmond Sport werd het 1-0.

  JO19-1: naar divisie 3 
  De JO19-1 degradeerde naar de divisie 3, maar heeft daar met opgeheven hoofd gevochten voor wat het waard was. Na een ongelukkige start werd er een inhaalrace aangevangen die helaas net niet genoeg was: in de blessuretijd van de beslissende wedstrijd maakte TSC de treffer waardoor het lot verzegeld werd.

  Tweede teams doen een stap naar de hoofdklasse met gemixt resultaat
  De afgelopen COVID-jaren zijn we geleidelijk overgegaan  bij PVCV naar tweede teams die op termijn allemaal selectieteams moeten worden (op dit moment alleen de JO13-2 en JO13-4), maar nu wel grotendeels door selectie tot stand zijn gekomen. De gedachte daarachter is om meer jeugd op een hoger eigen niveau te laten spelen. PVCV start per leeftijdsjaar met bijna 90 en soms 105 kinderen in de JO13. En hoewel onze eerste teams inmiddels op een zeer hoog niveau voetballen, denken wij dat er voldoende talent aanwezig is per lichting om met plezier op hoofdklasse niveau te kunnen voetballen.

  Naast het kampioenschap van de JO14-2, deed ook de JO13-2 lang mee voor het kampioenschap van de Hoofdklasse, waar ze uiteindelijk nipt op doelsaldo tweede werden. Voor de JO15-2 lijkt de hoofdklasse vooralsnog een stap te hoog. De JO16-2 zit op prima niveau in de eerste klasse. De JO17-2 en JO18-2 – al jaren prima spelend in de eerste klasse – probeerden het voor het eerst in de Hoofdklasse en hoewel er meer wedstrijden verloren gingen dan gewonnen, werden deze teams zelden weggespeeld en hebben ze prima kunnen ontwikkelen. 

  Categorie A PVCV Jeugdteams indelingen voorjaarscompetitie
  JO13-1                      Divisie 1-AV                             JO13-2, JO13-3      Hoofdklasse
  JO14-1                      Divisie 1-AV                             JO14-2                  Divisie 3-AV
  JO15-1                      Divisie 5                                  JO15-2                  Hoofdklasse/ Eerste klasse*
  JO16-1                      Divisie 4                                  JO16-2                  Eerste klasse (cat B)
  JO17-1                      Divisie 4                                  JO17-2                  Hoofdklasse
  JO18-1                      Divisie 5                                  JO18-2                  Hoofdklasse
  JO19-1                      Divisie 3                                                      

  Successen bij de niet selectieteams bovenbouw: JO16-3, JO17-4 en JO19-2 kampioen
  Ook bij de niet-selectieteams werden er kampioenschappen gevierd. De JO16-3 mocht in de tweede fase in de derde klasse uitkomen, maar ontstegen dat niveau meteen weer. Na de winterstop na een trotse eerste plaats terug in de tweede klasse.

  De JO17-4 kon met slechts één verliespartij teams als Kampong JO17-2 en Benschop JO17-1 de baas blijven in de tweede klasse, nadat in de bekerronde ook al een verdienstelijke tweede plaats werd gehaald.

  De JO19-2 liet ook zien dat zijn al jaren op niveau spelen. In de tweede klasse werd ongeslagen het kampioenschap behaald en werd er een goed feestje gevierd! Na de winsterstop mogen deze mannen het weer laten zien in de eerste klasse.

  Speciale vermeldingen zijn nog de tweede plaatsen van de JO15-5 en de JO13-7. Pas in de allerlaatste wedstrijd moest de JO15-5 het hoofd buigen tegen kampioen PVC JO15-2. Desondanks top gedaan. De JO13-7 startte in de beker ongelukkig in de eerste klasse. Dat het team prima in de tweede klasse kan voetballen werd wel bewezen door een knappe en ruime tweede plaats achter kampioen Zwaluwen JO13-1. 

  Onderbouw JO11 & JO12: JO11-1, JO11-3, JO11-4, JO11-5 en JO11-6 kampioen!
  De JO11-1 (HK) keert in fase 3 weer terug op het hoogste niveau nadat ze kampioen werden in de poule. Er zal flink aan de bak worden met onder andere Ajax in de competitie. JO11-3 (2KL) wist in ultimo nog gelijk te komen met mede kampioen en angstgegner Kockengen JO11-1 door de laatste wedstrijd van hen nipt te winnen.

  Maar ook de andere teams in de JO11 deden het prima. JO11-4 (3KL) wist de eerste bekerronde zonder puntverlies bovenaan te eindigen, terwijl JO11-5 (4KL) en JO11-6 (3KL) ook op die manier het kampioenschap binnen haalde.

  In de JO12 waren de teams minder gelukkig en eindigde alleen de JO12-1 bovenaan in de eerste bekerronde.

  Onderbouw JO8-JO9-JO10: geen standen – focus op plezier en ontwikkeling
  In de JO8-JO9-JO10 leeftijden worden er geen standen bijgehouden. In zijn algemeenheid spelen de vier selectieteams per leeftijd in hoofdklasse of eerste klasse. In de jongste leeftijden is de focus op het plezier in het voetbal en de ontwikkeling van spelers en team. Leren voetballen door de techniek onder de knie te krijgen is daar belangrijk.

  Bij PVCV proberen we kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau in te delen zonder de individuele ontwikkeling van de spelers uit het oog te verliezen. Ontwikkeling bij kinderen is grillig en later in het jaar geboren zijn of een het zijn van en laatbloeier proberen we niet van invloed te laten zijn in de ontwikkelingskansen van deze spelers. De huidige samenstelling van de teams in de onderbouw zegt vaak weinig hoe uiteindelijk de samenstelling van de JO13-1 of JO18-1 eruitziet.

  Dank aan alle trainers en vrijwilligers en het beste voor 2023 gewenst!
  Tenslotte willen we alle trainers en vrijwilligers danken die er weer in geslaagd zijn de eerste seizoenshelft tot een voetbalfeest van te maken voor de jeugd bij PVCV. 

  We wensen iedereen een prettige vakantie toe en zien jullie graag weer in het nieuwe jaar bij PVCV!

  Technisch Hart Jeugd
  Jeugdcommissie