• PVCV 1 maakt de overstap naar de zaterdag

  5 nov 2021
 • PVCV heeft ervoor gekozen om met ingang van komend seizoen met PVCV 1 de overstap te maken naar de zaterdagcompetitie.

  Ondanks dat wij van origine een zondagclub zijn, de zaterdag al een hele drukke dag is voor onze club, sommige wat oudere trouwe supporters er niet blij mee zijn, was de keuze eigenlijk heel gemakkelijk. Voetballen op zondag voor standaard 1e elftallen heeft namelijk geen toekomst meer op de zondag en de KNVB biedt clubs nu de kans om ‘horizontaal’ over te stappen. Dat betekent dat wij komend seizoen gaan spelen in de klasse waarin we
  komend seizoen op zondag zouden gaan spelen. We gaan ervan uit dat het de 2e klasse zal zijn.

  Het is al een aantal jaren duidelijk dat de zondag steeds meer aan populariteit inboet. De redenen daarvoor zijn o.a. dat spelers en supporters vaker kiezen voor bijvoorbeeld Max en of Engels voetbal op TV, stappen op zaterdagavond of welke andere activiteit op zondag dan ook. Daarnaast zijn de zondagcompetities minder interessant geworden door de overstap van diverse verenigingen naar de zaterdag. Het ontbreekt daardoor aan interessante derby’s en staan er steeds meer wedstrijden tegen clubs ver van ons vandaan op het programma. Dat spreekt minder aan dan een derby tegen De Meern of Desto bijvoorbeeld.
   
  De KNVB zag deze trend natuurlijk ook al jaren en heeft er nu dus voor gekozen om een horizontale overstap mogelijk te maken. Als club waren we al een tijdje in afwachting welke maatregel de KNVB zou kiezen om tegemoet te komen aan de wens van zovele clubs. Wij hadden verwacht dat de KNVB een hybride competitie zou voorstellen (zaterdag- en
  zondagclubs gemengd in een competitie), maar ze hebben dus anders gekozen.

  Verenigingen hadden tot 1 oktober jl. de kans om een gewenste overstap kenbaar te maken. Inmiddels is duidelijk dat 53 clubs de overstap gaan maken. PVCV is één van hen. Nu duidelijk is welke andere clubs naar de zaterdag gaan, moeten we extra blij zijn met de gemaakte keuze. Bijna alle clubs enigszins in onze buurt stappen over. Daarnaast loopt vooral de Rotterdamse 2e klasse (waar wij het seizoen 2019/2020 in speelden) helemaal ‘leeg’. In onze huidige competitie blijven acht clubs over. De KNVB gaat met hen in gesprek om samen te bekijken hoe verder te gaan.

  Goed dus, PVCV speelt komend seizoen op de zaterdag. De club heeft nog wel wat huiswerk te doen om ervoor te zorgen dat het ook mogelijk is. Onze florerende jeugdafdeling heeft nu al een tekort aan velden op de zaterdag en dan is het niet gemakkelijk om PVCV 1 daaraan toe te voegen. Zeker in de wetenschap dat er ook rekening moet worden gehouden met de verplichte warming-up voor de beide teams. Een extra kunstgrasveld (in plaats van het huidige grasveld) is dus heel hard nodig. Overigens ook voor de zondag, omdat we ook steeds meer seniorenteams krijgen.

  Maar we weten waar we het voor doen. Voetballen op zaterdag met heel veel publiek tegen een buurtclub met de jeugdspelers aan de kant die jaren later zelf in het 1e spelen. Dat is ons voorland en daar kijken we enorm naar uit.

  Wij zijn rood, wij zijn wit ….