• Patrick van de Pas Coördinator Talentontwikkeling bij PVCV

  25 nov 2021
 • Patrick van de Pas coördinator Talentontwikkeling bij PVCV

  We weten dat er veel meer komt kijken bij talentontwikkeling dan de selectie van spelers of het ontwikkelen van voetbaltechnische vaardigheden. Het is een continu proces binnen de jeugd om volwaardige voetballers op te leiden. Het stopt ook niet bij selectieteams. Bij PVCV trekken we het graag breder. Met de aanstelling van Patrick van der Pas als coördinator talentontwikkeling willen we de volgende stap zetten in de versterking in de volle breedte van de jeugdopleiding.

  Patrick’s expertisegebied is talentherkenning en dat zullen we aan het werk zetten op verschillende deelgebieden. Zijn takenpakket bestaat dit seizoen vooral uit het – in samenwerking met de Technisch Managers Onder- en Bovenbouw- vormgeven van een nieuw digitaal speler volgsysteem. Talent is voor een groot deel een onvangbaar begrip. We willen op vijf deelgebieden - voetbalvaardigheden, fysiek, motoriek, mentaal en omgeving - het specifiekere en objectievere informatie en -analyses maken. Dit tot doel om onze jeugd een omgeving te bieden waarin ontwikkeling centraal staat. Op termijn zullen al onze trainers, leiders en spelers toegang krijgen tot dit systeem.

  Daarnaast organiseert Patrick trainersbijeenkomsten op het gebied van talentontwikkeling. Ook zal hij trainers op dit vlak begeleiden.

  Patrick van der Pas: “Voetbal is een complexe sport met heel veel afhankelijkheden. Het (objectief) in kaart brengen van de vaardigheden en de mogelijkheden van individuele spelers en teams is voor iedere club en trainer/coach een ware uitdaging. Uit veel wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat het ontwikkelen van sporters veel verder gaat dan alleen maar het ontwikkelen van voetbalvaardigheden. Welke factoren spelen o.a. een rol bij ontwikkeling?! Ik wil graag PVCV-voetballers (en begeleiders) helpen in deze bredere ontwikkeling. PVCV is een grote club en ik vind het een mooie uitdaging om een (zo objectief mogelijk) speler volgsysteem op te zetten. En ook om trainers en spelers te begeleiden op relevante talenontwikkelingsthema’s. Een voorzichtige prognose is dat we kort na de winterstop al met 1 of meerdere teams een pilot gaan draaien. In deze zelfde periode hopen we ook een eerste themabijeenkomst te kunnen aanbieden.”.

  Younes el Yandouzi, Technisch Manager Bovenbouw: “Patrick heeft een bewezen achtergrond en reputatie op het gebied van talentontwikkeling. Met zijn ervaring en kennis hielp hij jeugdtrainers zich verder te ontwikkelen. Daarnaast heeft hij vooral kennis opgedaan van Sportpsychologie en hoe dat toe te passen in het (jeugd)voetbal. In de gesprekken die ik met hem voerde in zijn rol als scout voor PSV bleek al snel dat hij een frisse en duidelijke visie heeft op het voetbal en talentherkenning. Wij zijn erg blij dat wij Patrick hebben kunnen binden aan PVCV”.

  Patrick is al lang actief in het Utrechtse voetbal. In het verleden is hij jeugdtrainer geweest bij onder meer Victoria, Houten en vv De Meern, maar ook bij onze BVO-partner FC Utrecht als jeugdtrainer, coördinator en scout. Als hoofdtrainer van DHSC stond hij aan het roer toen zij promoveerden naar de 2e klasse. Daarnaast werd in functies als technisch coördinator bij Victoria en coördinator midden- en bovenbouw bij vv De Meern het bereik van zijn kwaliteiten nog veel groter. Via de ondersteuning en begeleiding van trainers droeg hij bij aan het creëren van een veilige omgeving voor jeugdspelers om zich goed in te kunnen ontwikkelen.

  Wij wensen Patrick veel succes en plezier binnen onze vereniging en kijken met veel vertrouwen naar de toekomst!