• Zo, de winter zit er bijna weer op, we voetballen weer! Ik kan niet wachten tot we straks in een voorjaar weer aan de kant van de lijn onze zonnen-uurtjes kunnen gaan maken! 'Het selectieve geheugen' ontwaakt dan ook uit de noodzakelijke, voetballoze winterslaap en komt hiermee weer met het eerste verslag van de eerste volledige speelronde van onze eerste selectieteams. Niet dat de selectieteams in de tussentijd hebben stilgezeten, een ieder heeft zijn eigen voorbereiding gehad op het begin van de belangrijke tweede gedeelte van de competitie en sommigen zijn daarin zelfs alweer gestart. Voor vele teams is er nog van alles te winnen of te verliezen, maar later meer daar over.  Ik ben in ieder geval weer blij dat we gaan beginnen, voor mij is de tijd tussen Kerst en het begin van de competitie op voetbalgebied een soort van zwart gat waar ik in terecht kom. Dit keer een wat langer verhaal, maar ga er goed voor zitten, erg veel leesplezier! Ook de komende maand zal deze column namelijk niet vaak uitkomen, vanwege het fantastische competitieprogramma dat in veel gevallen pas weer in maart begint.

  Laat ik dit jaar prikkelend beginnen bij een bericht dat mij afgelopen week opviel op de website van de NOS, "voetbal- en hockeywereld twijfelen over nut van selectie bij jonge kinderen". In het kort vertelt het stuk dat talent niet goed is in te schatten op jonge leeftijd, ieder kind zijn eigen ontwikkelingscurve heeft en daarmee het nut van selecties zouden vervallen. Want als ieder kind door een gediplomeerde trainer zou worden getraind, dan maken ze immers allemaal grote progressie. Een open deur natuurlijk, dat lijkt me erg logisch.  Er wordt hier echter voorbijgegaan aan de basisaanleg en de interesse dat een kindje van nature heeft en dat is nu net hetgeen wat bepaalt of een kindje een echt voetballertje wordt of niet, een kind met zijn of haar droom en de bal onder het kussen. De kern is dat ieder kind het verdient ieder jaar weer op het eigen niveau te voetballen. Op die manier komt een kind vaak aan de bal, wordt hij of zij er beter in en krijgt op die manier dus meer plezier in het spel. Je kan mij niet wijsmaken dat het voor een selectiespeler en voor een echte breedtespeler plezierig is dat de één constant aan de bal is en de ander niet. Nee, wat dat betreft ben ik blij dat we bij PVCV wel onderscheid maken tussen breedte-breedte en selectie; goed voor een ieders voetbalplezier! En hoewel iedereen natuurlijk een mening mag hebben over voetbalzaken, die heb ik immers ook, en voetbal slechts de belangrijkste bijzaak is van het leven, viel mij hier verder aan op dat dit het zoveelste bericht was in de afgelopen jaren over hoe het jeugdvoetbal in Nederland zou moeten worden ingericht; zoveel mensen, zoveel meningen. We gingen met de jonge jeugd op kwartveldjes spelen. Voor vele clubs was dit een oplossing en ook voor de ontwikkeling van de kinderen kan ik niet ontkennen dat ik de meerwaarde daar wel van inzie. Men spreekt verder over ouders op 20 meter afstand, standen van de jonge jeugd worden sinds een seizoen verborgen gehouden, we hadden de kunstgrasdiscussie, het verhaal over de leeftijd waarop kindjes naar BVO's zouden mogen gaan, door het hele land waren er excessen met schreeuwende en zelfs vechtende ouders of begeleiders op of aan het veld. En dan denk ik... "mensen, doe nou even normaal met z'n allen! Laat dat kind lekker ballen, plezier hebben en geniet daar van! Laat dit precies zijn waar de komende maanden over zouden moeten gaan: het plezier van het kind, en natuurlijk voor iedereen, staat absoluut voorop, het is maar voetbal en laten wij als Vleutense 'dorpsclub' , samen met overigens gelukkig genoeg andere verenigingen, onderscheidend blijven door het gewoon erg leuk te hebben met elkaar en vooral op een gezonde, positieve manier met elkaar over voetbal in gesprek te blijven. Spelers, vrijwilligers, trainers, ouders, al onze leden, maar vooral onze kinderen: heb het leuk met elkaar en dan komt de rest vanzelf!

  Dat gezegd hebbende, kunnen we ons de komende periode weer gaan richten op voetbal. Hoewel, voetbal? Wat een geur deze morgen in de omgeving van Utrecht! Na het voorval in Alblasserdam waren het vooral de stank en daarmee samengaande harde wind, die hun stempel op vooral het ochtendvoetbal wisten te drukken. Toch was het heerlijk om weer een volledig speelprogramma af te kunnen werken, zoals meestal met wisselende resultaten, desalniettemin, we zijn weer van start! Uiteindelijk hadden slechts weinig teams een echte winterstop, voetballers willen maar één ding, voetballen! En dus bereidde menig selectieteam zich goed voor op het belangrijke tweede gedeelte van de competitie. En er werden mooie resultaten geboekt! O8-1 werd 3e op een zeer sterk bezet toernooi bij Alphense Boys. Hierbij werd er gewonnen tegen Alphense Boys, DCG, Purmersteyn en Eliinkwijk en dat is geen misselijk rijtje! O9-1 zag zich ingedeeld worden samen met Ajax en FC Utrecht in de nieuwe competitieronde, de O10 selectie speelde tegen Feyenoord een zeer verdienstelijke en goede wedstrijd en O13-1 had de perfecte voorbereiding met winstpartijen tegen Vitesse Arnhem en BFC. O17-1 speelde De Meern helemaal zoek en O19-1 wist zich te plaatsen voor de promotiepoule. Slechts een greep uit de prestaties die deze winter door onze eerste selectieteams zijn neergezet! Goed gedaan mannen! Vanaf dit weekend gaan de punten weer tellen, mag de zon zich weer iets meer laten gelden en hopen we dat volgend weekend de wind en de stank zijn gaan liggen rond het sportpark Fletiomare Oost.

  De onderbouw: een vreemde geur, een harde wind en sterke tegenstanders in uitwedstrijden

  tot en met O10 worden er door de KNVB nog geen standen bijgehouden

  VVIJ O8-4 - PVCV O7-1

  4-8

  2e klasse (O8)

  BFC O8-1 - PVCV O8-1

  10-1

  hoofdklasse

  Ajax O9-2 - PVCV O9-1

  13-11

  hoofdklasse

  BFC O10-1 - PVCV O10-1

  7-7

  hoofdklasse

  Focus'07 O11-1 - PVCV O11-1

  5-2

  hoofdklasse


  Onze allerjongste talenten uit 2012 zijn na de winter als O7-team bij de O8-competitie in de tweede klasse ingedeeld. Dit is een klasse hoger dan voor de kerstdagen, tijd dus voor weer iets meer weerstand. In werkelijkheid was het de zoveelste, bijna vanzelfsprekende, winstpartij van O7-1. Dit keer was het VVIJ O8-4 die met 8-4 aan de zegekar werden gebonden. Met veel beleving en, ondanks de wind, mooie doelpunten speelden de mannen van Rijk Kers zich ogenschijnlijk makkelijk naar drie punten. Goed gedaan! Volgende wedstrijd staat pas in maart gepland, een verrassende vervroegde voorjaarsvakantie valt dit team, en vele teams met hen, ten deel. O8-1 had een zware dobber in de uitwedstrijd tegen BFC in Bussum. Twee goede kwarten en een 2-1 tussenstand werden volledig teniet gedaan in de tweede helft van de wedstrijd, toen de tegenstander toch wel over onze ploeg heenliep. Uiteindelijk werd het 10-1, snel vergeten en door met de volgende week, want dan speelt dit team wel en thuis tegen DOSC. Nieuwe ronden, nieuwe kansen!  Voor O9-1 werd deze speelronde wel een hele speciale: ze konden zo in het begin van het jaar meteen naar de Toekomst, waar Ajax O9-2 in competitieverband wachtte. Een ware voetbalhappening voor de jongens van Mike Klinkenberg, die overigens zelf ook wel een mooie ochtend beleefde in het "hol van de leeuw". Slapeloze nachten en eindelijk was het dan zover! PVCV speelde een goede en dappere wedstrijd in Amsterdam, want onze jongens konden heel erg aardig meekomen! Uiteindelijk eervol en dapper met 13-11 verloren tegen Ajax, maar het was allemaal onvergetelijk voor de jongens. Goed gedaan mannen! Ook voor dit team geldt dat ze pas over een maand weer voor de competitie zullen voetballen. Ook O10-1 speelde uit bij het sterke Bussumse BFC. In een mooie pot voetbal nam de Vleutense formatie van Cor Stols een ruime 7-3 voorsprong, maar een eindsprint van BFC zorgde uiteindelijk voor een uiteindelijk 7-7 eindstand. Een goed resultaat met ruimte voor meer. Volgende week de derby thuis tegen VVIJ, succes! O11-1 heeft inmiddels een iets zwaardere poule te pakken, zij hadden voor de winter weinig weerstand. Uit bij Focus werd met 5-2 verloren, hetgeen aangeeft dat ze hebben wat ze wilden: betere tegenstanders. Het was al met al geen beste wedstrijd, dus alle ruimte voor groei in de rest van het seizoen.

  De middenbouw: een ideale speelronde...

  PVCV O13 2007-1 - Purmersteyn O13 2007-1

  3-2

   

  Jonathan O13-1 - PVCV O13-1

  0-1

  3e divisie

  PVCV O14-1 - csv Apeldoorn O14-1

  1-0

  topklasse

  PVCV O15-1 - Kampong O15-1

  3-0

  hoofdklasse


  De middenbouw beleefde dit eerste complete speelweekend en ideale speelronde. Alle teams wisten hun wedstrijd te winnen! Lekkere start van iedereen! O13 2007-1 speelde thuis tegen het sterke Purmersteyn en wist haar wedstrijd met glans met 3-2 over de streep te trekken. De wind had wel erg veel invloed op het spel, goed voetbal was bijna onmogelijk. PVCV kwam met de wind in de rug keurig met 3-0 op voorsprong door een goal van Tom en twee goals van Thomas. Daniel liet zien, waarom Ajax hem graag op stage wil hebben: hij keerde een penalty. Purmersteyn kwam in de tweede helft sterk terug tot 3-2, Peef kreeg nog wat kansjes uit counters, maar de voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. In deze poule, met enorme tegenstand, een lekkere winst. Volgende week de absolute en enige derby bij De Meern. Komt dat zien! En dam nu alle ruimte voor O13-1! Zij speelde voor aansluiting met de top van de 3e divisie in Zeist bij koploper Jonathan en...... wonnen! Jawel! Het team van Connor van der Werf nestelt zich hiermee op plek nummer 3 op een punt van de kop. in een ook hier winderige wedstrijd werd op mentaliteit de winst binnengesleept door een goal van Daan en een geweldige verdediging met Sky, Yaro en Sam. Goed gedaan, het gaatje is er nog, maar prima op weg voor een wellicht schitterend seizoen! Volgende competitiewedstrijd over een maand, hard trainen en dan naar Ermelo. PVCV O14-1 beleeft een goede start van het tweede gedeelte van het seizoen. Nadat AS'80 de afgelopen week al over de knie ging, wisten de mannen en dames van O14-1 ook in de thuiswedstrijd tegen Apeldoorn de punten binnen te halen. Met 6 uit 2 nestelt de ploeg zich mooi in de top van de topklasse en dat is grote klasse! Ook hier de komende maand geen wedstrijden in competitieverband. In de hoofdklasse speelde O15-1 een prima wedstrijd tegen Kampong en werd er door 3 goals van Lars en een geweldige keeper Jimme solide met 3-0 gewonnen. Een wat wisselvallig seizoen brengt een plek in de middenmoot. Volgende week hier wel een wedstrijd uit bij titelkandidaat Hercules. Succes mannen!

  De bovenbouw: Een valse start...

  Huizen O17-1 - PVCV O17-1

  3-0

  hoofdklasse

  DOSC O19-1 - PVCV O19-1

  2-1

  1e klasse


  De bovenbouw beleefde een moeizame speelronde dit weekend. Als koploper verloor PVCV O17-1 de belangrijke wedstrijd bij concurrent Huizen met 3-0. Een koude douche voor de mannen van Mitch Maas, die zich tot dit weekend trotse koploper mochten noemen. Maar we weten hoe het gaat: als je zelf de kansen niet maakt, je speelt verder niet een hele lekkere wedstrijd, dan vallen ze vaak aan de andere kanten. Volgende week herstellen tegen hekkensluiter SDO en aansluiting houden met de kop van de poule, het verschil bedraagt pas één punt, dus geen man over boord. Jammer is het wel, maar we gaan door! Ook O19-1, dat zich deze winter wist te plaatsen voor de promotiepoule naar de hoofdklasse, hadden geen makkelijke start in deze poule tegen DOSC en verloren met 2-1. PVCV kwam maar niet lekker in de wedstrijd en kwam het dan ook et iets te kort. Volgende week herpakken in de thuisderby tegen VVIJ, een geduchte tegenstander, maar wel prima om er weer bovenop te komen! Voor beide teams geldt dan ook: goed en serieus trainen, kop omhoog and off we go!

  Ons vlaggenschip, PVCV 1: Fletse derby tegen SCH'44 leidt PVCV 1 niet naar punten

  PVCV 1 - SCH'44 1

  1-3

  2e klasse


  PVCV 1 speelde vandaag een wat grijze wedstrijd. Daar waar de afgelopen weken de stijgende lijn duidelijk zichtbaar was, was het vanmiddag vooral "net niet" op bijna alle fronten. In de streekderby tegen het sterke SCH ontbeerde het de ploeg van Wilt Jan de Boer aan doortastende vermogen en gogme om het de Harmelense formatie echt lastig te maken. Sam van Breukelen redde vlak voor tijd nog de eer voor PVCV, vanmiddag was er echter niets meer te halen voor ons vlaggenschip. Pikant detail was de wedstrijd van Mitch Maas in deze; de hoofdtrainer van PVCV voor het komende seizoen speelde een prima wedstrijd in de spits bij SCH. Volgende week de volgende lastige pot, ditmaal tegen titelkandidaat Kampong. Nieuwe ronden, nieuwe kansen, laten we ons niet in de war brengen door de winst van concurrent Abcoude. Uitgaan van eigen kracht, ook dit seizoen zullen de punten nog gepakt gaan worden.