• Herman Francken 8e Erelid van Verdienste bij PVCV

  13 jan 2023
 • Herman Francken 8e Erelid van Verdienste bij PVCV

  Afgelopen zondag op de nieuwjaarsreceptie in de kantine van PVCV en HVLR, werd er weer een mooi hoofdstuk toegevoegd in de geschiedenis van ereleden van PVCV.

  Herman Francken, al zo’n 40 jaar voorzitter van de Supportersvereniging, werd door penningmeester Paul Hillebrand benoemd tot Erelid van Verdienste, feitelijk de hoogste onderscheiding die een vrijwilliger bij de Vleutense voetbalvereniging in de wacht kan slepen.

  In de beginjaren van deze eeuw heeft het toenmalige bestuur criteria opgesteld waaraan een vrijwilliger minimaal moet voldoen om uitgeroepen te worden tot Erelid van Verdienste. Dat dit een vrij exclusieve titel is, blijkt uit het feit dat de lijst met deze ereleden bepaald nog niet heel lang is.

  De eerste persoon die deze op dat moment nieuwe onderscheiding in ontvangst mocht nemen was uiteraard onze ‘Mister PVCV’ Kees van Rijnsoever. Hierna was het ‘scheidsrechtersbaas’ Joop van Breukelen die de eer ten beurt viel. Na Joop was het materialenman Frans Kok die werd onderscheiden en tijdens het 75-jarig jubileum liet secretaris Hans Carrière zijn naam aan de lijst toevoegen. Wedstrijdsecretaris Wim Bauhaus was als volgende aan de beurt, alvorens Hans de Groot in 2011 kort na zijn aftreden als langstzittende voorzitter de eer kreeg die hem zo toekwam. Vooralsnog het laatste erelidmaatschap was voor Marianne Kruys, die we ons weliswaar vooral als pachtster van de kantine zullen herinneren, maar voor en gedurende die tijd op vele vrijwilligersfuncties actief was.

  Gemeenschappelijke deler voor deze coryfeeën is dat zij minimaal 20 jaar lang een functie voor de vereniging hebben bekleed, en dat de verenging door de inspanningen ook daadwerkelijk verbeterde. In alle gevallen moet het bestuur het unaniem eens zijn met de benoeming.

  Herman was niet betrokken bij de oprichting van de Supportersvereniging in 1976, maar nam al vrij vlot het stokje over van toenmalige voorzitter Marcel Symons. In een bestuur met Kees van Rijnsoever sta je al gauw in de schaduw, maar toch wist Herman op zijn eigen wijze zijn positieve identiteit te koppelen aan onze mooie voetbalvereniging. Het scheelde niet veel of Herman was samen met Kees uitgeroepen als erelid, maar klaarblijkelijk waren er destijds nog criteria die niet voldeden. Gelukkig heeft de geschiedenis zich herschreven en kon de gouden speld met een kleine vertraging mee met Herman.

  Alsof het zo moest zijn, werd daags na de onderscheiding duidelijk dat de Supportersvereniging ververst wordt met jong bloed. Chendo de Langen zal gedurende het lopende seizoen de voorzittersrol van Herman overnemen en de koppeling trachten te maken naar de nieuwe generatie.

  Bedankt Herman, we hopen je nog lang langs de velden te mogen begroeten!